Vacker Valborg med mörka moln

Våren är här, så också pollensäsongen med all kraft. Tur det finns allergimedicin! Vårterminen ser ju i alla fall på pappret ut att vara längre än höstterminen. Men som bekant går den fortare. Kanske är det ljuset, kanske är det antalet röda dagar och klämdagar som strösslats ut. Våren är också en period när universitetets festligheter duggar tätt. Näst på tur är Jubeldoktorhögtid, Diplomeringsceremonin och Professorsinstallation, allesammans under första halvan av maj. Det är för många av oss en intensiv period med mycket som ska slutföras innan sommaren. I mitt fall börjar medarbetare också höra av sig och vilja prata om avtackning och intervjuer för att sammanfatta mitt rektorsskap som lider mot sitt slut. Men vänta lite, inte än, vill jag ropa. Det är två månader kvar och vi har fullt upp här. Jag känner mig som Alfons Åberg: ”Jag ska bara…”

Denna vackra Valborgsvecka har dock tagit en dyster vändning. Med mycket kort varsel och på omvägar blev lärosätes-Sverige varse att regeringen vill ändra utnämningarna när det gäller ledamöterna i våra styrelser. Deras mandatperiod kortas från tre år till endast 17 månader. Man hänvisar till att det är viktigt att få in ”säkerhetspolitisk kompetens” i styrelserna. Vi har väntat på besluten eftersom de ska tillträda redan på måndag, den 1 maj, och nu kokar det i sektorn.

Det är en mycket stark signal och ett allvarligt steg mot ökad politisk styrning som man sänder med detta besked.

Ikväll den 27 april träffas rektorerna på ett extrainsatt SUHF förbundsförsamling. Detta kommer att debatteras kraftigt. (Läs mer i artikeln 230427 i Dagens Arena)

På söndag hittar ni mig i Trädgårdsföreningen, förhoppningsvis omgiven av solsken, värme och glada studenter från hela Göteborg. Att tala till studenterna och tillsammans fira in våren på Valborgsmässoafton är ett av de riktigt goda russinen i rektorskakan.

Eva Wiberg

DelaShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestEmail this to someoneShare on Google+