Göteborgs universitet fördömer våld mot studenter i Iran

Med förfäran har jag följt demonstrationerna i Iran, som startade efter att den unga kvinnan Mahsa Jîna Amini greps av moralpolisen och senare avled. Demonstrationerna spreds som en löpeld över landet och inte minst på och kring universiteten. Internationell media har rapporterat att iranska säkerhetsstyrkor nu gått in med tårgas och skjutit skarpt mot protesterande studenter vid Sharif University of Technology i Tehran. Agerandet är avskyvärt.

Igår, den 3 oktober, gick Sveriges universitet- och högskoleförbund (SUHF) ut med ett uttalande där man uttrycker djup oro för den rådande situationen. Som universitet ligger det i vår natur att värna demokrati, yttrandefrihet, mänskliga rättigheter och fredliga protester. Det vi ser nu är oacceptabelt och vi nås också av stora mängder upprop om internationellt stöd och önskan om att fördöma och vara en röst för det iranska folket.

Göteborgs universitet stämmer in i SUHFs djupa oro och fördömer alla typer av våld mot studenter.

Redan tidigare har universiteten i Sverige gett uttryck för sin oro över den bristande respekten för mänskliga rättigheter och akademisk frihet i Iran. Jag tänker på den orättfärdiga behandlingen av Ahmadreza Djalali och svenska rektorers upprop i detta.

Eva Wiberg

Uttalande från SUHF 3 oktober 2022

SUHF, the Association of Swedish Higher Education Institutions, is deeply concerned by the current situation for students and staff at Iranian universities.

The student protest in Iran continues. The demonstrations against the regime started after Mahsa Jîna Amini was detained by the Iranian moral police and later died in custody the 16 September. International media report today that Iranian security forces have surrounded students at Sharif University of Technology in Tehran, shooting at them and firing tear gas towards them.

SUHF is strongly committed to democratic and human rights including the right to free expression and non-violent protests. Current violations of these rights for university students and staff in Iran are deeply concerning.

DelaShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestEmail this to someoneShare on Google+

This post is also available in: enEnglish