Nu i mars startade SUHF sin arbetsgrupp för etik- och oredlighetsfrågor och god forskningssed, som jag fått uppdraget att leda. Ett uppdrag som känns både roligt och rätt i tiden. Forskningsetik står på agendan inom många nationella och internationella nätverk. Gruppen ska arbeta med forskningsetiska frågor på nationell nivå under 2019 och 2020. Deltagarna i arbetsgruppen representerar olika kompetenser och roller inom olika ämnesområden och från lärosäten av olika storlek och inriktning.
Vid vårt första möte tog vi utgångspunkt i vikten av att vårt fokus inte endast är inställt på oredlighet. Arbetet måste bottna i det ”goda” och fokus på värdegrund, forskningens frihet och att vi förvaltar det ansvar som följer med denna frihet. Med vår autonomi kan vi som lärosäten påverka och styra mycket. Samtidigt ska vi givetvis följa regleringar och skapa möjligheter för en god hantering av avvikelser.
Deltagare i arbetsgruppen lyfte att etikfrågorna är ytterst viktiga för att bevara tilliten till sektorn, vilket i sig är en förutsättning för att bevara autonomin. Det vill säga, lyckas vi inte i arbetet med att främja god forskningssed, så förtjänar vi som lärosäten inte heller autonomi. Vi var överens om att arbetsgruppen kommer lägligt, nu när mycket händer inom området. Bland annat talade vi om att antalet fall av oredlighet har ökat, det ställs nya krav på utbildning i forskningsetik och sist men inte minst, propositionen (2018/19:58) Ny ordning för att främja god sed och hantera oredlighet i forskning. Den kommer givetvis få stor inverkan på vårt arbete.
Jag är försiktigt positiv till den oredlighetsnämnd som föreslås, det återstår så klart att se hur det är tänkt att fungera. Jag hoppas på en enhetligare bedömningar, effektivare hantering och en samlad expertis som kan fungera rådgivande och normerande.
I arbetsgruppen enades vi hur som helst om att starta med en benchmark av lärosätenas handläggningsordningar samt se om vi kan föreslå en nationell etikkod. Detta är endast ett axplock från ett mycket spännande och viktigt arbete.
Jag får all anledning att återkomma i frågan.
This post is also available in:
English