I veckan föll det sig så att vi vid två tillfällen fick möjlighet att välkomna nya internationella förmågor till vårt universitet. Universitetet håller varje termin ett samlat välkomstarrangemang för alla nya internationella studenter som anlänt inför höstterminen, följt av många fler aktiviteter så klart. Välkomstservice har nu fått ta till Lisebergshallen för att kunna inrymma alla, en imponerande samling förväntansfulla unga från världens alla hörn. I global konkurrens har dessa studenters val fallit på Sverige och Göteborg. Det, mina vänner, är ingen liten sak det. Jag är övertygad om att de kommer att få en fantastisk studietid här och samla minnen för livet.

Jag är dock medveten om att bostadssituationen är svår i Göteborg. Vi arbetar på flera fronter med detta. I kontakter med andra aktörer i samhället är detta ett återkommande tema för oss. Välkomstservice ordnar bland annat mingeltillfällen med uthyrare och studenter och i år togs en särskild guide fram, utöver tidig information till antagna, för att de internationella studenterna skulle kunna förbereda så mycket som möjligt. Trots en del bekymmer, meddelar välkomstservice att situationen i år inte är värre än tidigare, tvärtom.
I den fulla arenan bjöds det på alltifrån viktig information om vad hemtenta och plagiat är till skön luciasång och första smakprovet av ”Swedish fika”.

Samma dag kickade vi igång vårt nya program för nyanlända forskare och doktorander – Inclusive internationalization . Som första lärosäte i landet startar vi ett snabbspår in i den akademiska världen för nyanlända. Programmet arrangeras i samverkan med Chalmers, Högskolan Väst, arbetsförmedlingen och Högskolan i Borås men vi samordnar programmet. Vi är alltså först i Sverige med den här typen av formaliserat program. Japp, jag är stolt och international center har gjort ett kanonjobb. I höst startar totalt 9 personer, varav 5 hos oss på GU. Till nästa omgång hoppas vi att programmet växer ytterligare och att fler nyanlända akademiker kan matchas med en institution hos oss eller närliggande lärosäte.

Eva Wiberg