Efter regn kommer solsken

När man vaknar av ett intensivt regnande känns det bra att få en kopp kaffe och fokusera på viktiga grundfrågor som t ex hur vi ser till att ge relevant fakta och kunskapsbaserad information till samhällsmedborgarna. Så kände jag där jag satt i morse i Västsvenska arenans tält med utsikt mot havet. Skönt att sitta inne och lyssna på en oerhört kompetent panel i ”Hur populistisk vill vi att den kommande valrörelsen ska bli”, med bl a Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Hur gör man för att få debatten att bli så saklig som möjligt? Vilka strategier kommer våra politiska partier att ha inför valet? Det var väldigt befriande när både Pia Rehnström, chefredaktör för Sydsvenska dagbladet, och Johnny Magnusson, moderat ordförande i regionstyrelsen i VGR, menade att partiledardebatterna kan vara så tråkiga att man knappat orkar lyssna och att politikerna borde våga ta ut svängarna lite mer!  Som Pia sa som råd till politikerna; ”tänk varje morgon på varför ni blev politiker och läs inte så många opinionsundersökningar”.

Våra stora dagstidningar behöver enligt diskussionen i morse också se över sitt arbete för att nå ut till läsarna på ett trovärdigt sätt. Svenskarna litar enligt studier hellre på myndigheter än våra dagstidningar som i flera fall har över 100 år på nacken, t ex Sydsvenskan som enligt Pia grundades för 170 år sedan. Men frågan är hur myndigheterna når ut till olika delar av samhället?  Hur når vi som universitet ut med vår kunskap? Det är svåra frågor men sådant vi måste diskutera. Och som vi alla har ansvar för.

Sen sken solen igen och sommarvärmen kom tillbaka lagom till Göteborgs universitets första Almedalsmingel någonsin. Vi höll till i Sahlgrenska akademins trädgård och fokus var universitetets tvärvetenskapliga satsning UGOT Challenges. Evablogg mingel 2

Solsken på Göteborgs universitets första mingel i Sahlgrenska akademins trädgård.

Evablogg mingel 1

Göteborgs universitets nya prorektor Mattias Goksör och jag på minglet.

Evablogg mingel Pam ny

Gissa vem som dök mer upp på minglet? Min föregångare Pam Fredman.

Imorgon, onsdag, har SUHF sin sedvanliga dag i Almedalen. Där kommer diskussionen bl a just att handla om vilket ansvar forskare, journalister och politiker har för ett framväxande desinformations-samhälle? Det kan bli en intressant, och förhoppningsvis fördjupad fortsättning på dagens debatt. Ett lästips är Agnes Wolds krönika om universitetets ”fjärde uppgift” i det senaste numret av tidskriften Fokus.

Hörs mer imorgon!