Tankeväckande och lärorikt i Almedalen

Hur gamla kan vi bli? När jag vid seminariet med UGOT-centrumet AgeCap får veta att den som kommer att bli 200 år redan är född, blir jag lite ställd! Vill jag bli 200 år? Hur många generationer kommer jag att få uppleva då? Hur kommer vår livstid att se ut, ska vi inte då arbeta längre än till 67? Vad ska vi göra övriga 133 åren?

Lite provocerande kanske, men tanken slår mig att vi alla behöver tänkta till kring såväl kompetensförsörjning, livslångt lärande, lagförändringar, hur vår hälsa kommer att påverkas. Vetenskapen går framåt, men är vi beredda? AgeCap med sin satsning på tvärvetenskaplig forskning och innovation ska bli mycket intressant att följa.

Hur ser vi till att arbeta för att människor vill ta ett kollektivt ansvar för klimatet och andra globala utmaningar? Också dagens andra UGOT-seminarium med centrumet CeCAR väcker många tankar. Moderatorn Göran Rosenberg, författare och gästprofessor på Göteborgs universitet, påpekade att koldioxidutsläppen inte stannar vid den svenska gränsen och att vi på ett mer förutsättningslöst sätt behöver göra våra bedömningar när det gäller ansvaret för de globala klimatfrågorna.

Efter en förmiddag på Västsvenska arenan, deltog jag i en paneldebatt om universiteten som brobyggare i en tid av nya murar och ökad slutenhet. Seminariet anordnades av Uppsala universitet och var en uppföljning av förra årets Almedalsseminarium om internationalisering, där bl.a. högskoleminister Helene Hellmark Knutsson, jag själv och Eva Åkesson deltog. Vid det tillfället överlämnade vi en checklista till ministern inför den utredning om internationalisering som skulle sättas igång. Det har resulterat i ett kommittédirektiv och en utredning för ökad internationalisering inom högre utbildning och forskning ledd av Agneta Blad.

Eva blogg Uppsala-panel

I dagens panel ingick också förste vice talman Tobias Billström, Svenska institutets generaldirektör Annika Rembe, nytillträdd vice ordförande för European Students’ Union (ESU) Caroline Sundeberg, och Veronika Lindstrand-Kant från Migrationsverket. Vi var i stort överens om att det finns mycket att göra när det gäller ansökningstider, uppehållstillstånd m.m. Lärosätena arbetar på i en rad gemensamma nationella samarbeten i internationella nätverk, men staten behöver underlätta i en rad frågor. Inte minst när det gäller studieavgiftsfrågan och stipendiefrågan.

Faktaresistens, falska fakta och akademins roll i en värld där allt kan bli sanning bara man står på sig är något som behövs lyftas. Ikväll medverkade jag därför tillsammans med mina nya rektorskollegor i Västsverige i ett faktaresistens-quiz som vi högskolor arrangerade gemensamt.  Vi var fem rektorer som tävlade mot varandra men också mot publiken i ett faktaspäckat quiz som också var väldigt roligt och avspänt, mycket tack vara moderatorn Johan Wester, komikern ni vet.

Eva blogg Johan Wester

Johan Wester frågar, jag svarar.

Eva 3 juli 2

Fem västsvenska rektorer quizar i Almedalen: Björn Brorström från Högskolan i Borås, jag, Lars Niklasson från Högskolan i Skövde, Stefan Bengtsson från Chalmers, Martin Hellström från Högskolan Väst.

Min tredje dag som ny rektor för Göteborgs universitet blev ännu en intensiv dag. På mitt program imorgon finns så skilda ämnen som populism, innovationsklimat och kemikalieskatter.

Hörs imorgon!